Yabancı dil eğitim koçluğu

Eğitim koçluğu

Eğitim koçluğu nedir

İngilizce eğitim koçluğu, eğitim aldığınız kişi veya kurum tarafından verilen, yabancı dil eğitimi süresince kişilerin iletişimsel, motivasyon ve farkındalık gibi  eksikliklerinden kaynaklı öğrenim sürecini yavaşlatan unsurların aşılması hedeflenerek verilen profesyonel bir destek ve motivasyon hizmetidir. İlkokul ve ortaokulda öğrenci destek ve öğrenci sorunlarını anlamaya yönelik rehber öğretmenlik bölümleri vardır. Bu öğretmenler öğrencilerin eğitim hedeflerine ulaşmaları için yardımcı olmak adına rehberlik hizmeti sunar ve konuya istinaden öğrenci ebeveynleriyle iletişim halindedir. Konu dil eğitimi değildir. Konu, öğrencinin maddi manevi ve psikolojik sorunlarını da kapsayabilir. Bu durumlarda öğrenci, doğru kişi ve veya kişilere resmi olarak yönlendirilebilir. Genel ve temel eğitim sektöründe bu ve benzeri branşların olması daha başarılı öğrenciler demektir.

Koçluk meselesini netleştirelim

Lütfen dikkat: Yetişkinler için özel eğitim sektöründe İngilizce eğitim koçluğu bir psikolojik destek tedavisi değildir ve bunun yerini alamaz. İngilizce eğitim koçluğu ilk paragrafta bahsi geçen rehber öğretmenlik de değildir. Yaşam koçluğu kesinlikle değildir. Kaldı ki koçluk adı altında akademik bir yetkinlik veya üniversitelerde ‘koçluk’ diye bir bölüm de yoktur. Son zamanların popülerleşen ve kişisel gelişim sektöründe şekil almaya başlayan koçluk ve koçluk eğitimleri, kendi içinde başka bir sektördür.

İngilizce eğitmenleri zaten dil eğitim koçunuzdur

İngilizce eğitim koçluğu

İngilizce dil eğitmenlerinin çoğu erken ve geç yaştaki öğretmenler de dahil olmak üzere, bir nevi koçluk hizmetinden bekleneni bilinçli veya bilinçsiz şekilde zaten ders esnasında verirler. Yabancı dil eğitmenleri eğitim sırasında, öğrencinin anlama, uygulama veya her iki problemini birden en iyi teşhis edecek kişilerdir. Yer yer öğrencinin utanma çekinme, yanlış yapma korkusu gibi basit ve yüzeysel problemlerini, belli bir zaman sonra aşmalarını sağlayabilirler. Bunlar çoğu öğrencinin yaşayabileceği problemler olup tam olarak psikolojik problem demek değildir.

Dil eğitim koçluğunda:

Yabancı dilde farkındalık ve motivasyon,

Kişilerin ingilizce bilgi düzeyi ve net bir tespiti

İngilizce öğrenme sebebi, tartışma, netleşme, yeni fikirler ve hedef belirleme

Öğrencinin bildiklerini hatırlatma, yeniden şekillendirme

Yabancı dile olan ön yargı ve korkuyu yenebilme (Zenoglosofobi)

Çevre, imaj ve prestij ile bağlantılı olarak İngilizce bilmemenin eksikliğiyle yüzleşme ve başa çıkabilme

Bir yabancı ile karşılaşınca heyecanlanma ve hata yapma korkusu

Mükemmeliyetçi yaklaşımın artıları eksileri, çözüm odaklı iletişim yerine dil egosu oluşumu

İngilizce dil düzeyi ve öz güven

Ve benzeri başlıkları tartışabiliriz.

Bir Cevap Yazın