Hızlı İngilizce öğrenmeyi neden istiyorsunuz?

Hızlı İngilizce öğreten yöntemler nelerdir? Bir kaç farklı yol denemiş olmanıza rağmen hala tatmin edici bir yöntem bulamadınız mı? Bu tatminsizliğin temel sebebi, genel olarak hızlı İngilizce öğrenme yöntemlerine yöneliyor olmanız! Bunda hiç bir sakınca yok. Ama bu daha baştan kaygılı bir yaklaşım demektir.

İçsel olarak kendinize koyduğunuz zaman sınırından ötürü mü hızlı öğrenme yöntemleri olduğuna inanıyorsunuz? Yoksa öyle reklamları gördüğünüz için mi ? Muhtemelen 5 günde 1 ayda ve 3 ayda İngilizce öğrettiklerini iddia eden reklamları gördüğünüz içindir. Üzülerek söylüyorum ki öyle bir öğrenme yöntemi yok. Teknik olarak var ama gerisi öğrenci ve tekniğin harmanlanmasıdır. Yani teoride mümkün gözüken pratikte neredeyse mümkün değil.

Öte yandan bilimsel araştırmalar, bir yabancı dili öğrenmenin 1 ila 2 yıllık eğitimin ardından 3 yıl kadar sürelere varabileceğini göstermektedir. Ve bu araştırmalar istisnaları değil çoğunluğu temsil eder. Çünkü dilbilimsel açıdan bir dili öğrenmenin yüzlerce dinamiği söz konusudur. Bu bağlamda görece kısa sürede İngilizce konuşmaya başlayanları görmüş olabilirsiniz. Ancak 13 ayda konuşamayanların olduğunu da belirtmek isterim. Yabancı dil eğitim sektöründeki ‘hızlı İngilizce öğrenme algısı’ dilin belli bir düzeyine kadar olan kısmını kapsar. Bazı tekniklerin birleşmesiyle uyarlı sistematik kurgulardır. Amaç, belli bir ders saati kapsamında öğrencileri, temel düzeyden orta veya orta altı düzeye, ve en önemli istek ve arzularını ifade etmeleri için gerekli sözler bütününü söyler hale getirmektir. İleri düzey İngilizce hakkında linkteki şu yazıma bakınız

Ancak, hızlı öğreneceğim diye kısacık zamanları kendinize bir sınır olarak koymamalısınız. Çünkü İngilizceyi çok hızlı bir şekilde öğrenmek sandığınız şey değil. Öte yandan bir dili hızlı öğrenme tanımı hakkında uzun uzun konuşabiliriz de.

Göreceli ve olası tarafları var

Hızlı İngilizce kursları veya yoğun derslerin olduğu programlar bazı eğitim kurumları tarafından sunuluyor. Ancak şunu net bilmeniz gerekir. Hızlı İngilizce programına başladığınızda eğitiminizin gerekliliklerini ne kadar sağlıklı yaptığınız ve öğrendiklerinizi ciddi anlamda öğrenip öğrenmediğiniz önem teşkil eder. Ayrıca hali hazırda ne derece İngilizce bildiğiniz de hayati önemli. Hızlı İngilizce öğrenme programları, ki bence buna revize programı da diyebiliriz, İngilizcede belli bir yol kat etmiş öğrencilerin tercihi olmalıdır. Haricen başlangıç öğrencileri 50 saatlik hazırlık almalıdır. Ardından yoğun bir programa geçmeleri daha makul olur.

En hızlı İngilizce

Böylesi yoğun bir programa girmeden önce, kendinize yeterince çalışacak vakti ayırdığınızdan emin olmanız gerekir. Çünkü en hızlı yöntemde bile yapılması gerekenler yine bol çalışmak olacaktır. Hatta normal süreçte öğrenenlerden daha çok çalışmanız gerekir. Hızlı İngilizce öğrenme sistemlerinin diğerlerinden bir farkı yoktur. Tek farkı daha çok ders saatini daha az bir zamana sıkıştırmaktır. Ancak önemli olanın, bilginin hızlı öğretilmesi olduğunu sanıyorsanız yanılıyorsunuz. 1’i öğrenmeden 2’ye 2’yi öğrenmeden 3’e atlayamazsınız. Aşamalardaki konuları öğrendiğinizden emin olmadan, birileri sizi 3’e atlatmışsa, üzülerek söylüyorum ki atlatılmışsınızdır.

Hızlı İngilizce öğretildiğiniz için mi ?

Dil eğitiminde gelinen düzey öğrencinin öğrenebildiği en üst düzeydir. Kurumun geldiğiniz seviyeye kadar verdiği eğitimin resmi belgesi sizin dil düzeyinizi temsil etmez. Örneğin siz B2 düzeyine kadar eğitiminizi tamamladınız diye gerçekten B2 düzeyinde İngilizce öğrendiğinizi netlikle iddia edebilir misiniz?

Lütfen dikkat, sıklığı artmış yoğun programlar ciddi programlardır. 5 günde İngilizce 3 ayda İngilizce gibi ticari eğitim modelleri mezvu bahis değildir. Hızlı öğrenimden kastım sadece ve sadece yoğun dil eğitimleridir. Bu bağlamda ne kadar çok özen gösterdiğiniz ve gerçekten öğrenip öğrenmediğiniz çok önem teşkil eder. Yoğun programlarda bazı öğrenciler, bilgiyi ve dolayısıyla dili görece daha etkili kullanıp işleme becerisi gösterebilirler. Lakin bu çoğunluğu veya standardı temsil etmez!

Bu bağlamda Hızlı İngilizce öğrenme programlarına katılmadan önce şu soru başlıklarını lütfen kontrol edin

1- Neden hızlı İngilizce öğrenme modeline ihtiyacınız var?

Bugüne kadar görüşme yaptığınız bir çok kurs size binlerce ders saatini ve çok uzun bir zaman dilimini uygun gördü. Bu kadar vaktiniz yok. Daha hızlı sonuç alabileceğiniz bir yöntem ve kursa ihtiyacınız var. Sizi bekleyen sözlü mülakat, profesyonel hayatta terfi veya iyi puan almanız gereken yazılı sınavlarınız da olabilir. Veya yurt dışında yaşamaya karar vermiş olabilirsiniz. Gerekçeler tartışmaya açık elbette. Lakin siz de bu süreçte muhtemelen sürekli değişik değişik kaynaklarla haşır neşir olan biri, veya halen İngiliz dili hakkında hiç bir şey bilmeyen biri de olabilirsiniz. Gerekçeleri çoğaltabiliriz de…

2- Hızlı İngilizce programı sizin için uygun mu?

Hızlı İngilizce öğrenmeye hazır mıyım sorusunu genelleyerek cevaplamak tam doğru olmaz. Çünkü hızlı bir yöntemle İngilizce eğitimi almak, klasik ve yavaş ilerleyen yöntemlere göre ister istemez daha çok sorumluluk ve daha çok çalışma demektir. Yani birinci sorudaki gerekçeleriniz çok anlamlı ve makul… Lakin ‘daha çok ders çalışma sorumluluğuna’ hazır olup olmadığınıza da karar vermelisiniz!

3- Ne kadar hızlı olmasını beklerdiniz?

Hızlı yöntemler genel olarak 3 ayda İngilizce veya 6 ayda İngilizce programları olarak öğrencilere sunulur. Seçtiğiniz yönteme göre haftalık ders saatleri değişiklik gösterebilir. İngilizce seviyesine göre 1 aylık paketler sunulan öğrencilerimizde olmuştur. Fakat seviyeniz tamamen sıfır ise kesinlikle 3 aylık çok yoğun veya 6 aylık standart yoğun eğitimleri tercih etmelisiniz. Haftada 5 gün 2’şer saat (toplamda 10 saat) çok yoğun bir programdır. Haftada 3 gün 2’şer saat ise standart yoğun bir programdır. Lakin ben profesyonel bir dil eğitmeni olarak asla yoğun dil programlarını tavsiye etmiyorum. Bu tavsiye öğrenciye göre değişebilir de elbette.

4- Ne kadar zamanınız var? BURAA KALDIM

Kendinizi hazırladığınız mülakat veya yazılı sınava ne kadar zamanınız olduğu bu sorunun en basit ve en somut cevabıdır. Çoğunlukla yoğun programlara başvurulardan edindiğimiz bilgilere istinaden, belli mülakat veya yazılı sınav için hazırlanan öğrencilerimiz minimum 6 – 8 ay kadar öncesinden başvurmuştur. Bu öğrencilerle bir demo ders yaparız ve hiç Türkçe konuşmadan başlarız. Sağlıklı bir iletişim kuramamanız durumunda ‘Türkçe – İngilizce’ birlikte ilerlenir ve olası anlama problemleri rapor edilir ve olası eksikler bu toparlama sürecinde giderilir. Durumunuza göre haftalık 3 gün veya talebinize göre daha fazla yoğunluk talep edebilirsiniz.

5- Ders çalışmaya vakit ayırabilir misiniz?

Klasik veya hızlandırılmış yöntemler ile kurs alırken bildiğiniz gibi çalışma saatleri de buna istinaden değişiklik gösterir. Haftada 2 saat ders alan bir öğrencinin sorumluluğuyla haftada 8 saat ders alan bir öğrencinin sorumluluğu farklı olacaktır. Unutmayınız ki bir eğitim modelini hızlandırmak çok kolaydır. Eğitmenleriniz, konuları, sizlere çok daha hızlı anlatarak geçebilir. Lakin önemli olan sizin buna ne derece eşlik edebileceğiniz. Çok daha fazla ders çalışmalısınız ve ders çalışmak çok önemlidir.

6- Hangi yöntem tavsiye?

Bu cevap en hassas ve en çok dikkat etmeniz gereken cevaptır. Zira çoğu eğitim kurumunda kullanılan yöntemlerden farklı olarak biz, Callan Method ile eğitim veriyoruz. Callan Method standart şekilde haftada 2 saat 4 saat uygulandığı zaman bile zaten klasik metotlara göre çok daha fazla yol almanızı sağlar. Callan Method ile ilgili bütün ayrıntılı bilgiyi ve ne derece etkili olduğuna dair açıklayıcı yazılarımı blog genelinde bulabilirsiniz.

Bir Cevap Yazın