
Değerli öğrencim, bu açıklayıcı metni okuyorsanız, benimle hali hazırda ders alıyor veya almayı planlıyorsanız, sizlere görece neden daha doğru bir başlangıç yaptığınızı anlatmak ve diğer eğitim modelleri ve genel metodolojilerle alakalı bildiklerimi aktarmak isterim.
Öncelikle bilmenizi isterim ki, bir dili öğretmenin veya öğrenmenin dinamikleri ve parametreleri, belirli ortak noktaları olsa da, eğitim tarihinin başından beri tartışılmaktadır.
Eğitimde, klasik eğitim dediğimiz tümdengelim yaklaşımı veya daha yeni ve modern olduğu savunulan tümevarım yaklaşımı söz konusudur. (tümdengelimsel – tümevarımsal) Ve elbette bunlar son 100 yıldan fazla zamandır dil bilimcilerin üzerinde sürekli fikir yürüttüğü konulardır. Bu yaklaşımlar sadece dil eğitimi için değil, okullardaki bütün eğitim öğretim yöntemlerini de kapsar. Ancak bu iki temele dayalı yaklaşımların birinin birinden daha iyi olduğuna yönelik somut veriler olmadığı gibi bunları birbirinden ayırt etmek de zordur. Kaldı ki eğitmen veya öğrenci için bunun önemi de yoktur. İyi eğitim iyi eğitimdir.
Dil eğitimi açısından baktığımızda da bir çok metodoloji yukarıdaki iki temel yaklaşımı veya karmasını baz alarak kaynak kitaplar oluştururlar. Örneğin dil eğitim kaynağı seçerken Oxford, Cambridge, Berlitz yayınlarını mutlaka veya . Limasollu Naci yayın evi kitaplarını da mutlaka duymuşsunuzdur. Bunların hepsi de güvenilir ve saygıdeğer kaynaklardır ve hepsi de iş görür.
İyi iletişim iyi Metodoloji + deneyim
Karşılıklı anlaştığımızdan emin olduğumuz bir eğitim modelinden verim ve sağlıklı bir ilerlemeden başka bir şey bekleyemeyiz. Diyebilirim ki; bir eğitmen olarak, beni diğer saygıdeğer meslektaşlarımdan ayırt eden yoğun ilgi ve alakamın yanı sıra anladığınızdan net olarak emin olma çabamdır. Temeldeki basit örneklerden ileri seviyelerdeki karmaşık örnekleri, kendi başınıza yapabilene kadar hedefimde sadece öğrencim vardır. Ve yaklaşık 20 yıllık eğitmenlik hayatımın son 10 yılını Callan Method ile sürdürüyorum.
Callan Method muıhteşem bir dil öğrenme programıdır. Ve bunu her fırsatta dile getirmeye çalışıyorum. Sistemi oluşturan Robin Callan hakkında ve yöntemin resmi web sitesinden daha ayrıntılı bilgiye ulaşabilirsiniz.
Callan Method derslerimizdeki aracımızdır. Bu aracın amacımıza hizmet etmesi şahane. Gereken her şey; Sistematik tekrar, gramer bilgisi, kelime ezberleme ve tabii ki konuşmaya en çok yüklenen eşsiz senaryosuyla Callan, sonuç odaklı baktığımızda yüksek nitelikte bir dil öğrenme yöntemi ve prensipler bütünüdür.
Diğer yöntemlerin büyük bir çoğunluğu çok fazla ayrıntı, okuma yazma, ve öğrencinin tek başına yapması beklenen onlarca alıştırma ile doludur. Bu çok iyi ama çoğu yetişkin öğrenci açısından değil! Bu yöntemlerle (göreceli olarak) eğitmene neredeyse çok az şey düşüyor!
Bu yöntemlerin bazıları, devlet okullarında veya özel eğitim kurumlarında kullanılanlar da dahil olmak üzere son derece detaylı ve tam teşekküllü dil eğitim bütünün aşamalarıdır ve doğal olarak temelden ileri seviyeye kadar gider. Bu ders kitaplarının hepsi de birer metodolojidir ve bir metodoloji olmadan dil eğitimi olamaz. Eğitmenin bildiklerini aktarabilmesi ve ilerleyişi kontrolde tutması için de bir metodoloji gereklidir. Hiç bir eğitmen bir metodoloji olmadan sistematik bir eğitim veremez… Yani demek istediğim. eğitmenler tüm konulara vakıftır ancak eğitim bir kaynak seçilerek ilerler. Cambridge, Oxford vb veya Türkiye menşeili onlarca başarılı eğitim seti İngilizce eğitiminizi sınıf ortamında veya kişisel olarak veya tek başınıza profesyonelce sürdürmeniz için biçilmiş kaftanlardır. Elbette bir çok yöntem, yöntemi iyi tanıyan bir eğitmenin yardımıyla daha da etkili olur..
Metodoloji olarak klasik bir yöntemi sınıf veya özel derslerinde tercih eden bir eğitmenin dersi ortalama şöyle ilerler: Öncelikle bir kaynak seçilir. Çok alıştırmalı, çok okumalı ve dinlemeli bir eğitim setiyle temelden ileri seviyeye kadar her aşaması olan, kitap, kur veya ünite bazlı olan bu kaynak kitaplarla ilerlenir. Ve çoğunlukla konu konu ve seviye seviye ilerlenir. Bu tüm eğitim modellerinde zaten aynıdır. Dil öğrenme yöntemlerinin oluşturulma şekli gereği sizden, eğitmen konuyu anlattıktan sonra yazılı veya dinlemeli olan alıştırma ve uygulama kısımlarını kendi başınıza yapmanız beklenir. Bazı özel kurslarda bu seviyelere birinci kur ikinci kur dendiği de olur.
Metodoloji hangisi olursa olsun, durum elbette öğretmenin profesyonelliğine göre değişiklik gösterip daha etkili bir sisteme dönüştürülebilir. Zaten herhangi bir eğitim modeline hayat katan eğitmendir. Öğrenci ise kendi başına deneyimleyerek yaşar ve uygular ve zamanla öğrenim sağlar. Öte yandan eğitim şekli ve ilerleyişi toplu sınıf ve birebir İngilizce özel derslerde de farklılık gösterecektir. Bir eğitmenin 20 30 40 kişilik sınıflarda veya özel derslerde bilgiyi aktarabilmesi tartışma götürür türden olsa da, bağlı kalınan yöntem gereği çok işlevsel bir gidişat söz konusu olmayabilir. Zira bazı eğitim modelleri eğitmen ağırlıklı iken bazıları da öğrenci ağırlıklıdır ve çoğunluğu ise bunun karmasıdır. Bu demektir ki, iyi bir eğitmen ve iyi bir metodoloji bir birini tamamlayan bir bütündür.
Çoğu metodun mimarisinde eksik olan en önemli şey: Sürekli iletişimdir
Callan Method yukarıda bahsi geçen, çoğunlukla tek taraflı eğitimin ağırlıkta olduğu gibi, sadece öğrencinin çabalaması üzerine kurulu bir sistem değildir. Callan Method ile ilk andan itibaren bütün soruları canlı canlı bir eğitmenle karşılıklı olarak konuşarak veya uygulayarak ilerlersiniz. Gramer konuları basit bir şekilde (veya gerekirse eğitmen tarafından ayrıntılı olarak) anlatıldıktan sonra öğrencinin kağıt üstündeki görevleri tamamlaması beklenmez. Aksine verilen bilgi eğitmen eşliğinde sıcağı sıcağına karşılıklı etkileşim şeklinde, sözlü olarak servis edilir ve hemen uygulanır. Böylece öğrencinin hata yapma payı olmaz, çünkü eğitmen eşliğinde konuşarak uygular. Öğrenci bu bağlamda ilk dersten itibaren sürekli konuşarak eğitim alır. Elbette seviyenize göre en basit cümlelerle başlarsınız. Bu süreçte ilgili, alakalı, ve anladığınızdan emin olan bir eğitmen çok avantajınıza olacaktır. Sorularınızı sorup netleştirmeniz önemlidir. Zira bu başlangıç aşaması çözmeniz gereken ilk ve en kilit unsurdur. Kısa ve küçük sorularla başlayıp yeterince pratik ederseniz doğal olarak anlamanızda buna paralel olarak gelişecektir.
En basit seviye deyip geçmeyin. Bilerek, anlayarak ve konuşarak uyguladığınız o en temel basit cümleler konuşabilmenizde hayati önem arz eder. Konular ve seviye ilerledikçe daha karmaşık cümle yapıları ve ileri düzey kelimelerle devam edersiniz. Bir çok yöntem sonuç olarak bu mantıkla, yani temel düzeyden ileri seviyelere kadar olan konuları içerir. Ancak, Callan Method bunu sürekli olarak, konuşarak uygulamaya zorlayan tek yöntemdir. Callan Method size önce küçük küçük anlayabildiğiniz sorularla yaklaşır ve bu hep böyle devam eder. Zamanla çok daha karmaşık soruları anladığınızı zaten fark edeceksiniz.